File Transfer Protocol (Protocol de Transfer de Fişiere)
- Generalităţi/Definiţii
- Internetul atrage mulţi utilizatori pentru că le oferă posibilitatea de a consulta o varietate de programe, documentaţii, ştiri şi alte tipuri de resurse. Pentru a intra în posesia fişierelor ce conţin informaţiile, toţi aceşti utilizatori folosesc programe bazate pe protocolul FTP, responsabile de transportul celor mai mari cantităţi de date pe reţea. File Transfer Protocol (FTP) este serviciul care dă posibilitatea utilizatorilor de a transfera fişiere de la un calculator aflat în Internet, care se numeşte remote host, pe calculatorul local. FTP este cea mai folosită metodă pentru transferul fişierelor, indiferent de tipul şi dimensiunea acestora, de la un computer la altul, prin intermediul Internetului.
- Cum funcţionează?
- FTP se foloseşte atunci când:
- se transferă (upload ) pentru prima dată fişierele unui sit la o gazdă web:
- dacă vreţi să transferaţi fişiere din calculatorul dvs. pe server trebuie să faceţi upload, selectând bine-nţeles directorul în care se găsesc fişierele. Fişierele sunt apoi copiate dintr-un director în altul. Procedura este asemănătoare cu copierea unor fişiere dintr-un director în altul, pe un calculator.
- se înlocuieşte un fişier sau o imagine.
- se încarcă (download ) fişiere de pe un alt computer:
- dacă vă interesează anumite fişiere de pe serverul gazdă puteţi alege opţiunea download pentru a le putea transfera într-un anumit director de pe calculatorul propriu.
- se permite accesul unei alte persoane pentru a încărca un fişier dintr-un anumit site.
- se transferă (upload ) pentru prima dată fişierele unui sit la o gazdă web:
- FTP transferă fişiere text sau binar între un server şi un client FTP.
- Pentru a transfera un fişier de la un server FTP sau remote host, e nevoie de un program numit client FTP. Acestea sunt de două tipuri: cu interfaţă grafică, sub Windows, OS2 etc., sau în mod text, cu linie de comandă, sub DOS, Unix etc. Utilizatorii FTP cu interfaţă grafică uşurează munca, toate operaţiile decurgând analog cu cele folosite pentru transferul de fişiere pe acelaşi calculator, dintr-un director în altul.
- Exemple:
- Utilizatorii în mod text folosesc comenzi standard, gen DOS. După ce se realizează conectarea la serverul dorit cu comanda open nume_server (ex: open ftp.uaic.ro), serverul va răspunde cu un mesaj de identificare ce conţine denumirea şi tipul sistemului de operare pe care rulează. Apoi serverul cere utilizatorului să introducă un nume de utilizator (user) şi o parolă. Dacă serverul este unul public va permite accesul folosind ca nume de utilizator anonymous iar ca parolă adresa de poştă electronică. În continuare se vor folosi comenzi asemănătoare cu cele DOS sau Unix, depinzând de sistemul de operare al serverului. Pentru a afla detalii legate de o comandă, se tastează în cadrul aplicaţiei FTP help şi apoi help comanda, unde comanda este comanda despre care se doresc informaţii.
- Legături: